2008. október 21., kedd

Az ózdi vérthrasher Remorse motorját, Oláh "rockzs" Zsoltot faggattam az új lemezről, a csapat múltjáról, jelenéről és jövőjéről

Remorse
- A honi underground egyik legrégebben harcoló csapata a Remorse. Összefoglalnád pár mondatban mi történt eddig a zenekarral!

Hell mindnekinek! Hát 21 évet pár mondatban? :))) 5 lemez rengeteg koncert, játszottunk már majd minden nagy kedvencünk előtt, volt pár tagcsere, hiszen nem mindenki annyira bolond, mint én. :)) Ennyi... azt hiszem sok álmunkat sikerült megvalósítani szerencsére és ez jó…


- Én például a '94-es Demonstráción találkoztam Veletek először... Már ott is meggyőző volt a csapat. Bár ott egy kis HC-t is éreztem az Új arc c. dalban. Beszűrődött a kor?

Hát persze változik mindenki, én is voltam Biohazard fan is, de ezt még nem hallottam igy senkitől… azt a dalt elb…uk, legalábbis én betegen énekeltem fel. Abban az időben nem magyarázkodtam, most utólag már igen, egy elég nagy hiba volt a csapat életében így kiadni, de rohamtempó volt…

- Össze tudod még számolni hányan fordultak meg a zenekarban? Lassan lehetne Guiness rekorder a Remorse, mint a legtöbb tagot fogyasztó zenekar.

No, hallod, azért annyira nem. Összeszámoltuk, már 20 körül járunk. Sajna egy 20 éves és sokat nyomuló zenekarban ez előfordul szerintem és nemcsak nálunk, az első felállás stabil volt, de hát mint már mondtam van, aki megkomolyodik és van aki nem… No és ahhoz, hogy a zenekar zeneileg erős legyen már régóta nem Ózdon kell keresgélni emberek után. Ez is egy nehéz pont... meg hát a magánélet összekapcsolása a zenekarral… A Harc tagsága pl. külföldi munka után távozott, sajna ilyen világban élünk…


- A mostani felállás mennyire látszik stabilnak? Mióta van együtt, hogyan alakult ki?


Hát a mai felállás is már kb 2 éves, igaz bass fronton változtunk ismét hiszen sikerült ózdi bass-gitárost találnunk, az ok kivételesen zenei nézetkülönbség mondjuk.. :) De Söme jó haver továbbra is, mert azóta meg is zúztuk nekik az új kérót a Fezenen!
A stabilitás nem tőlünk függ, Igornak, és Parolának is van saját csapata is (Mytra, Decadence), nem egyszerű dolog de maximális a hozzáállásuk. Igort néha Erdélyi Peti (Ad-astra, Megazetor) helyettesíti, köszi is neki! De megoldunk mindent, amit lehet és persze előre átbeszélünk… nagy Harc ez, hiába no. :)

- A Remorse rajongók mennyire fogadják el a személyi változásokat, az új arcokat?

Hát mivel a Harc elég sikeres lett Underground szinten, voltak akik hiányolják Lalit, Gábort, Kriszt, de még ez a szerencse, jó arcok, haverok továbbra is. Ennek ez a rendje... de hát az élet megy tovább, nekik Norvégiában, Angliában, Hollandiában, nekünk meg itt kell harcolnunk és tesszük is a dolgunkat. Nem utolsó szempont, hogy kiváló zenészeket és barátokat sikerült találni és szerintem „átjön”!

- Te vagy az összekötő kapocs az egyes Remorse felállások között, talán nem túlzás azt mondani, hogy Te vagy a Remorse. Mi hajt még mindig?

Engem Kerozin, Kálmust meg gáz.. :))), nem szeretem ezt a megközelítést, egy zenekarhoz mindig több ember kell, én csak irányítom a dolgokat, mert tudom, hogy milyennek kell lenni egy Remorse dalnak, stb…. no és a gyermekemnek érzem a csapatot, ez igaz… Hát azt szoktam mondani, amíg születnek jó dalok, addig lesznek lemezek stb… legalábbis remélem, mert az élet könnyen közbeszólhat manapság sajna.

- A Harc! lemezetekkel egész jó eredményeket értetek el. Legalábbis a hírek alapján ezt lehetett gondolni. Mi is az igazság?

Ez az igazság. :) Örülünk neki, hogy sok emberhez eljutott, ha neten keresztül is, felt udjuk mérni a koncerteken. Csuda dolog azért pl. h Erdélyben is tudták a szövegeket jópáran! Ezért érdemes zenekarosdit játszani nem? :)

- Nyilván az aktuális dolgok a legfontosabbak, de visszatekintve melyik időszakot tartod a legemlékezetesebbnek a Remorse történetében?

Hát a kezdetet és a mai állapotot szerintem. Közben sok szenvedés volt és néha rossz döntések is. A kezdetnek megvolt a varázsa, hogy heti 2-3 alkalommal próbáltunk, lehet szerénytelen, de az akkori idők zenekaraihoz képest elég jól pengettünk, volt kétlábdobos rockdobosunk Dzsoto személyében :) (van pár videó, fotó amúgy a honlapunk Old Remorse részén).
Rengeteg feldolgozást tudtunk, ritkaságokat (Sacred Reich, Exodus, Metallica, stb….)
Ezt tervezzük majd a jövőben is saját bulikon, rengeteget játszani és nem mindennapos dalokat. A mai helyzetet is élvezzük, rengeteg jó bulink van, majd minden nagyobb fesztiválon ott vagyunk, játszhattunk az Exodus előtt kétszer, Testament előtt, stb... Ezek nagyon jó dolgok.
No és a koncertek után is jól szoktuk érezni magunkat! Azt hiszem, egy elég jó baráti társaság vagyunk most, de ez is mindíg így volt szerencsére. Eleve, mi mindig viszünk Remorse Thrash pálinkát, amire gyűlnek a zenészek, a haverok és ez jó!!! :)

- Itt az új lemez, mennyire zenekari termés a D.Ü.H.? Hogyan születtek ezek a dalok illetve mennyiben más ezzel a felállással a nótaírás?

Fontos különbség, hogy a Harc dalait már játszottuk koncerteken, utána mentünk stúdióba. Most ez fordítva történt. Sok mindent ott szültünk meg, 3-szor mentünk vissza (Köszi érte Töfinek!). A dalszerzés ugyanúgy történt, általában az én ötleteimet vétózza meg Kámus, ketten próbáljuk összerakni, azután jött Igor bátya vele átnéztük a gitárokat, aztán meg a közös próbák, igaz ebből nagyon kevés volt… Folyamatosan rögzítettük a dalokat sávonként és otthon PC segítségével ment a javítgatás, a Háború című dal pl. nagyon átalakult, utolsó nap a stúdióban teljesen lecseréltük a verzéket. Kb 2-szer ennyi dal születik amúgy, de ez is mindig így volt a Remorse életében, egyszer majd felvesszük ezeket a dalokat talán, mert otthon megvannak gépen kazettákon…

- Mennyi idő termése a lemezanyag?

Hát a Harc óta eltelt idő vagyis 4 év kb… de mint mondtam ennél sokkal több dal született.

- Az új lemezen rengeteg vendég szerepel, azért nem annyira bevett szokás ez. Itt azonban senkinél nem éreztem, hogy ne lett volna helye az adott nótákban. Fussunk végig a névsoron!

Hát jól érzed. Itt nem céltalan összejövetelről volt szó, hanem minden hangnak megkerestük a helyét … talán legjobb példa erre a Kín című dal ahol Gaobr (WMD) és Köhler Ágnes (Inseason) énekel egy duettet. Olyan hangokat adnak ki magukból, amikre mi nem lettünk volna képesek, a „kín” hangjai… És Ági énekli a mélyebbet. Páran dobtak már ettől hátast, nem ezt várták volna egy ilyen angyal arcú leánytól, de ő az ördög lánya, vazze ;). Aztán itt van BZ, kiről sokat mondani nem kell, ugye. Maga a ”Hang”! Az Amikor vége 2 dalhoz kellett Ő. Megpróbáltuk mi is, de BZ-vel kelt életre… Több helyen is hallani Wackor Mikit, akinek a torkában egy villanyborotva van ugye elrejtve ;), egyedi az tuti, de hallhatjuk Schmicit is a Moby Dickből egy szerintem hozzá passzoló dalban. Vokálokban is kellett pár kemény férfi hang: Sir Mulicz, Mike (Vale of Tears), Miki, Csabi, Küki (Wackor) BZ (Wendigo, After Crying…), Attis, Gaobr (WMD), Petirucci (Megazetor, Ad-astra) és egy fehér cipős hang is, Hajas a heavymetal.hu-tól. Gitáron Erdélyi Peti (Megazetor, Ad-astra) és Attis (WMD) ajándékozott meg minket szólókkal, mindketten segítettek is ki már minket gitáron bulikon is. No és a Háborúban Hjules designer maestro penget bass gitáron, de hallhatjuk Sömét (Scandic Pop) is egy slap bass részlet erejéig. Köszönjük neki! Remélem nem maradt ki senki...


- Azért ez megnehezíthette a lemezfelvételt is, ha nem tévedek? Hol és meddig is folytak a felvételek?


Semmiképpen nem nehezítette meg a dolgunkat, 1 napra időzítettük a vendégeket és ezen a napon volt egy profi videós is. Elképzelheted a hangulatot, mikor ennyi komoly rockerember együtt van. jujj! :) Rengeteg képanyagunk van, remélem egyszer majd sikerül belőle alkotni valamit. Hjules és Schmici pedig neten keresztül küldte el az Ő részét. A Denevér stúdió és Töfi szakértelmét és technikáját használtunk, maximálisan elégedettek vagyunk már 2. alkalommal… Az ottani munkamódszer nekünk tökéletes, rengeteget dolgoztunk, de megvalósítottuk amiket szerettünk volna.


- A közelmúltban kiadtátok az Old Versio c. anyagot, ami a korábbi lemezek (In Versio, Álmatlanság) anyagát tartalmazta. Miért is volt erre szükség?

Ez is egy megvalósult álom szerencsére, ezek az anyagok annak idején csak kazettán voltak elérhetőek, az meg már kicsit idejétmúlt, ugye Így most elérhetőek és hiper olcsó is.

- Az akkori felállással adtatok koncerteket is, ha jól tudom?

Igen volt pár buli az eredeti felállással. Ott voltak a Szigeten is pár nóta erejéig és remélem lesz is még… jól esett )

- A Remorse mellett az évente megrendezett Arlói Rock Party is a nevedhez fűződik. Mit kell erről tudni?


Hát ez egy hagyományos buli, immár 14 alkalommal volt. Röviden hangulatos, pár száz fős közös nyaralás haver zenekarokkal, fürdőzéssel. A honlapunkon van Arló rész is, érdemes belenézni, de szerintem még inkább eljönni. Rendkívül gyönyörű a hely és jók a zenekarok szerintem.

- Az új lemez dalait a nyári koncerteken már nyilván teszteltétek. Milyen visszajelzések jöttek?


Igen 4 dalt játszunk már. Hát fel lehet mérni, mondjuk az Erdélyi rockmaratonról a Kín című dalunkról készült videón. Rendhagyó is volt az a buli, hiszen Igor helyett Erdélyi Peti nyomta velünk. Kitűnő party volt.

Szerintem minden nótánk koncertképes a D.Ü.H. lemezről, ez próbán is lejön hiszen zúzunk mi is, mert jólesik. :)) Persze a lemezmegjelenés után jobban fel lehet majd mérni és több dalt is fogunk játszani mindenképpen.

- A nyáron jártatok erre-arra a zenekarral. Melyik koncert(ek) volt(ak) a legemlékezetesebbek?

Erdély mindenképpen csuda hely egy Thrasher számára. Hagyományos farmerdzsekis emberkék, no és hosszú hajú lányok hihetetlen. :)), de Tokaj, vagy a Sziget is elég jó volt, Arló is. Minden buli másért jó de rengeteg élményünk volt a Szigeten. A Backstage mondjuk az Exodusékkal, Carcass stb… nem hiszem, hogy magyarázatot érdemel, a nagycsalomjai Metal Forever is nagyon ott volt... de mindenhol jól éreztük magunkat

- Vissza az új lemezhez! A lemez megjelenése apropóján rendhagyó "bulit" tartottatok. Mesélj erről, kérlek!


Igen, mivel én az ózdi Város Könyvtárban dolgozom ideje volt már valami hasonlónak, végül is elég jól sült el bár nagyon fura volt a gyönyörű házasságkötő teremben fél playbacklni. :) 2 dalt gitároztunk rá a Cd-re, aztán videókat néztünk a stúdióból és a múltból jókat nevetgéltük :) Itt szeretném megköszönni Tóth Veronikának, városunk ifjúsági szakreferensének és Benedek Mihály polgármesterünknek a felvételek megteremtéséhez nyújtott támogatást.


- A lemezborító is nagyon jól sikerült! Honnan jött ez az indiános koncepció?

Kösz! No ennek kifejezetten örülök, mert az én művem. :)) Az első ilyen munkám, sokat háborúztam vele, de külső figyelő szemek segítségével végül is sikerült. Imádom az indiános dolgokat, elég lenne megnézni a szobámat, a borító is az ott található tárgyak segítségével készült el fotók alapján. Nem rajzoltam, mert az nem nagyon megy. A fronton egy dühös indián csapat látszik, ezek lennénk mi ugye… a neveink láthatóak is a borítóban, szerintem egy Thrash zenekar image-ébe belefér egy ki poénkodás, no és ha komolyra vesszük a szót, van igazi indián is a csapatban minimum kettő. :) És hát az indiánok őszinte egyenes emberek, kimondják, amit gondolnak, no és nem jó kikezdeni dühös indiánokkal… :)

- Most, hogy megjelent a lemez turnéban gondolkodtok? Érdemes egyáltalán még a szó klasszikus értelmében vett turnéban gondolkodni?

Szerencsére rengeteg meghívásunk van fesztiválokra, nagyobb klub bulikba de tavaszra szeretnénk saját turnét mindenképpen. Tudjuk, hogy nehéz, de szerintem ez is a zenekarosdi része. Menni kell és pengetni, nem otthon ülni és eddig minden lemeznél elindultunk. Így lesz ez most is.

- Tényleg, hogyan lehet összehozni egy koncertet, próbát, hisz a tagokat különböző helységekből kell összeszedni? Ráadásul többek érdekeltek más csapatokban?

No igen, ez a legnehezebb feladat, de megoldjuk. Ha másképp nem, mindenki helyett lesz beugró ember ;)), a többiek csapatai pedig jönnek velünk, mikor ki, ez lenne e terv. Hát igen, minden koncert külön történet utazás szempontjából, de ezt tudtuk előre és megoldjuk… remélem

- Hogyan látod a csapat jövőjét? Milyen tervek vannak a közeli és a távolabbi jövőre nézve?

Tervek lennének, de megpróbálunk reálisan gondolkodni, és jól is érezzük magunkat szerintem ezen a szinten, ahol tartunk. Jó lenne a lemezt felvenni angolul, esetleg pár külföldi koncert. Ez lehetne újdonság mondjuk, majd meglátjuk hogyan alakul. Új dalok továbbra is vannak, ezzel nincs gond csak az idő telik, idősebbek leszünk és a magánélet meg a zenekar együtt kemény dió… no de „Harcra fel! Győzni kell!” :)

Nincsenek megjegyzések: